Wednesday, December 30, 2015

Nr 609: M*A*S*H

Originaltitel: M*A*S*H (1970) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Bluray hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 3+

Kommentar: Mobile Army Surgical Hospital. Det borde vara en quizfråga. De myggliknande helikoptrarna cirkulerande över militärfältsjukhuset. Ett av världens mest kända ledmotiv, både till filmen och tv-serien; Suicide is painless. Texten skriven av den då 14-årige Mike Altman (son till filmens regissör Robert Altman). Uppdraget till den unge Mike var att åstadkomma ”the stupidest song ever written”. Där ser man, återigen står jag med byxorna i det blå skåpet. Man har fan ingen aning om nånting.
Svartrolig film om vardagen för de amerikanska leriga och nedblodade läkarna, sköterskorna, chaufförerna - ja all personal. Tror det avlossas tre skott i hela filmen, och inget av dem har med combat att göra. Som ett kollo, fast med sprit, kirurgi och cigarrer. Ja, som ett kollo helt enkelt. Helt klart bäst är de mer och mer bisarra informationsutropen som görs genom filmen. Tradigast blir nog den väldigt långa sekvensen med fotbollsmatchen. Robert Altman har vi sett tidigare i och med Short Cuts, McCabe & Mrs Miller och Spelaren. En jäkla spännande figur, den där Altman.

Jimmys betyg: 2

Kommentar: Har zappat förbi TV-serien några gånger men aldrig sett ett helt avsnitt. Hade stora förväntningar på filmen. Men nej. Det här funkar inte i min bok. Oscar för bästa manus. Jösses. Den överlappande dialogen är lustig emellanåt och utropen ur sjukvårdslägrets högtalare är bäst. En parodi på Da Vincis Nattvarden är snygg, låten är bra men annars svämmar det över av sexism och trakasserier. Och vad handlar filmen egentligen om? Ett armésjukhus. En lekstuga. Ett konfirmationsläger. Meningslös dårskap på film kan vara bra men här räcker det inte. Kanske ska jag ge serien en chans och jämföra. Eller?

No comments: