Saturday, December 26, 2015

Nr 605: Rymdimperiet Slår Tillbaka

Originaltitel: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980) IMDB Wikipedia
Filmen sågs på VHS hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4-

Kommentar: Decemberöverenskommelsen Dag 26: Helt klart den bästa i trilogin; den vita filmen, även om det är den mörkaste. Snö och is, mycket snyggare effekter och bättre skådespelarinsatser (kanske för att George Lucas lämnat över regin till Irvin Kershner?) än i den första delen. Lite samma feeling som med Sagan Om Ringen-filmerna, där Gollum träder in i del två. Här är det Yoda som dyker upp i en vattning grotta; en liten grön varelse som pratar lustigt och får de andras ögonbryn att höjas och sänkas.
Vader och Skywalker i handkapande duell. "Jag är din far”; som ett antikt grekiskt drama, eller en 80-talssåpa på satellit. Harrison Ford blir stöpt i karbonit och jag tror att det var efter det som han reducerade sitt minspelsregister till att innehålla ett (1) ansiktsuttryck. Bästa repliken levereras av Ford som svar på Leias ”I love you”: ”I know”.

Jimmys betyg: 4+

Kommentar: Andra filmen i trilogin. Episod V. George Lucas säger i den inledande intervjun att man i första filmen ville etablera karaktärerna, i andra filmen sätta dem i de värsta tänkbara omständigheterna för att slutligen i sista filmen knyta ihop allt. Och kanske är det därför jag tycker den andra filmen är den bästa. För att det är den mörkaste. Den mest allvarliga. Den bruna öknen på planeten Tattoine från första filmen har blivit isig vinter på planeten Hoth. Kampen mellan rebellerna och Imperiet fortsätter och den goda alliansen tvingas bryta upp. Medan Luke får jediträning av Yoda i ett sunkigt träsk går de övriga i fällan i Molnstaden. Han Solo blir nerfryst och överlämnad till prisjägaren Boba Fett. Luke avbryter träningen och beger sig till Molnstaden för att rädda sina vänner. Där möter han Darth Vader som kommer ut som farsa. Duellen avbryts när Luke slänger sig ut bland molnen och räddas av Millenium Falcon. Öppet slut. Snart dags för upplösningen.

No comments: