Saturday, December 5, 2015

Nr 584: Mannen Utan Ansikte

Originaltitel: The Man Who Fell To earth (1976) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Bluray hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 4

Kommentar: Decemberöverenskommelsen Dag 5: Vi tycker båda att den påminner om Performance, vilket visar sig vara inte alls så konstigt eftersom det är Nicolas Roeg som har regisserat båda filmerna. Han har även regisserat Rösten Från Andra Sidan. Kusligt.
David Bowie - enligt egen utsago stenhög på kokain under hela inspelningen - är Newton, en utomjording som kraschlandar i New Mexico på jakt efter vatten till sin uttorkade hemplanet. Med kun -och egenskaper som vida överträffar de hittills förvärvade på jorden bygger Newton ett ekonomiskt imperium i syfte att ha råd att bygga ett rymdskepp som ska ta honom och vatten hem till den väntande familjen. Experimenterandet med bild, klipp, sex och tid känns igen från Performance. En av de scener som fastnar starkast hos mig är den när Newton åker förbi en plats i sin hitechbil, och hur han liksom ser de människor som bodde där för vad vet jag, två sekel sedan? Och de ser bilen som kommer körande. Tiden som en parallell. Hur många gånger har jag inte undrat vad exempelvis vikingarna som hängde på Frösön skulle säga om det plötsligt kom ett plan från Bromma för landning nere på flygplatsen. Då skulle det nog ha ristats en och annan sten för framtiden. Mannen Utan Ansikte är i likhet med Performance helt given i boken. Bowie känns som en utomjording, som en gestalt som vet för mycket, kan för mycket, men inte kommer loss. Typ som en valfri människa, fast i ruset av billig gin, klistrad framför tusen kanaler, monotont knullande, missförstådd och jagad. Allt på grund av längtan efter vatten.

Jimmys betyg: 4-

Kommentar: Den andra filmen i boken där Nicolas Roeg använder popstjärnor i huvudrollen. I Performance såg vi Mick Jagger och nu är det alltså dags för polaren David Bowie att briljera i sin första långfilmsroll. Bowie spelar rymdvarelsen Newton. Ett självklart val tycker jag , både med tanke på Bowies androgyna uppenbarelse och för att han för alltid kommer vara starkt förknippad med alter egot Ziggy Stardust. Den farträdde och vänlige Newton kommer alltså till jorden för att hämta vatten till sin uttorkade planet. Han bildar det multinationella bolaget World Enterprises för att samla pengar och bygga rymdskeppet som ska ta honom hem. Under tiden träffar han Mary-Lou (Candy Clark) och blir introducerad för värdsliga distraktioner som sex, TV och alkohol. Newton blir snabbt beroende och avslöjar sig så småningom som rymdvarelse. Det tar ett litet tag innan jag kommer in i filmen men när jag har hittat rätt ingång så gör den mig både nyfiken och fascinerad. Regissören Roegs intresse för ohämmat och lekfullt sex tycks vara ett återkommande tema  och det sparas verkligen inte på krutet i den här filmen.

No comments: