Friday, March 27, 2020

Nr 810: Kapten Blod

Originaltitel: Captain Blood (1935) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Google Play av Jimmy på Thoméegränd 24 B i Östersund och av Robert på Ånäsvägen 42 i Göteborg.

Roberts betyg: 4-

Kommentar: Slutet av 1600-talet. Pirater, slavskepp och upproriska maktkamper. Liksom i Robin Hoods Äventyr är det Errol Flynn och Olivia de Havilland som har huvudrollerna. Betydligt mindre svärdfäktning i den här filmen, egentligen bara en riktig duell på en strand och sen lite massfäktning ombord på skeppen på slutet. Ja, jag blev nog en smula besviken. I början: ung kvinna attraheras av uppkäftig fånge, går själv emot konventionerna och köper honom. I slutet: ung kvinna blir köpt av före detta fången, numera pirat. Hon känner avsky och hat för hans gärningar, men de blir ihop sen ändå så klart.
Fantastiska och bombastiska slagskeppsscener på slutet. Folk som svingar sig i rep och brakande kanoner, eld i seglen och fallande master. Påskyndarrop och lojalitet. "Det är världen mot oss och vi mot världen!" tycker Flynn och får hundra procent uppbackning från besättningen.
Kan inte sluta tänka på att det liksom är 85 år sedan filmen gjordes. Vilken enorm planering som måste ha krävts för att genomföra särskilt slutscenerna. Imponerande.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Dr Peter Blood (spelad av den atletiske Errol Flynn med den sexiga pagefrillan och det bländvita leendet) har bytt ut värjan mot skalpellen efter år av strider. Av en händelse blir han dock arresterad av kungens män misstänkt som rebell. Straffet är att han tillsammans med andra deporteras till Port Royal i Karibien som slav där han köps av plantageägarinnan Arabella Bishops (spelad av den tjusiga Olivia de Havulland) för 10 pund. Han lyckas charma ägarinnan och naturligtvis hamnar han så småningom i Bishops arms så att säga. Eller rättare sagt, han köper henne efter att han har gjort uppror, flytt och blivit pirat. What goes around comes around. Det är ett riktigt underhållande äventyr med mer pang pang än värja.

No comments: