Sunday, March 8, 2020

Nr 801: Lola Montez – kurtisanen

Originaltitel: Lola Montès (1955) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Draken av Jimmy på Thoméegränd 24 B i Östersund och av Robert på Ånäsvägen 42 i Göteborg.

Roberts betyg: 3+

Kommentar: Färgsprakande, myllrande och våghalsig cirkusshow om Lolas liv varvas med flashbacks från hennes otaliga äventyr i olika delar av världen med olika män och människor. "En femme fatale stannar inte någonstans". 
Oerhört aktivt och rörligt kamerarbete, men aldrig over the top. Noterar att det mer ofta än sällan finns någon typ av distraktion i bilden, mellan linsen och skådespelarna. Det kan vara ett rep som svänger, en gardin, en grind, ett staket, en kamin, vad du vill. Inga "rena", pompösa bilder, mer lite skavigt och repigt. Det gillar jag. Tycker dock aldrig att det riktigt lyfter eller griper tag. Lite rörigt. Ibland ganska roligt också. "Vår revolution kommer från vänster".

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Lola Montèz var tydligen en av 1800-talets mest berömda femme fataler. En inte jättebegåvad dansare och underhållare men som kompenserade för dessa brister genom att kurtisera med kända kompositörer och kungligheter. Hon reste världen runt och fick både uppmärksamhet, pengar och status genom sina affärer. Dessvärre fick historien ett ganska tragiskt slut då hon, innan hon dog utfattig i New York, uppträdde på cirkus där hon sålde kramar till köande män. Filmen ramar in hennes liv genom just cirkusen där olika akter får illustrera hennes liv, hennes uppgång och fall, i tillbakablickar. Ett intressant grepp. Det är en praktfull film om en tragisk historia som dessvärre mestadels känns ganska oengagerande. Slutet med fallet lyfter dock en aning.

No comments: