Sunday, December 24, 2017

Nr 695: Mannen I Grått

Originaltitel: The Man In Grey (1943) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på YouTube av Jimmy på Thoméegränd 24 B i Östersund och av Robert på Halsviksporten 3 på Styrsö.

Roberts betyg: 3

Kommentar: Börjar och slutar på en auktion och däremellan en flashback där man får följa fyra huvudpersoners öden. Två kvinnor och två män. Margaret Lockwood är Hesther, en illvillig, lögnaktig och manipulerande lycksökerska som hela tiden får mig att tänka på karaktären Ashton i TV-serien Nord och Syd. Ja, undrar om Hesther någonsin fått reda på vilken slyna hon är? Det frågar i alla fall Rokeby (Stewart Granger) henne i en sängkammarscen innan han ger henne en ordentlig örfil och lämnar rummet. Rokeby är annars enligt egen utsago en människoälskare med drömmar om att flytta till sin egendom på Jamaica som för tillfället dock är ockuperad av slavrebeller. Med sig till paradiset vill han gärna ta Clarissa (Phyllis Calvert), en älskvärt naiv och väntörstande varelse. Clarissa är oturligt nog outsägligt olycklig i sitt arrangerade äktenskap med storbusen i församlingen - mannen i grått; Lord Rohan (James Mason). Lorden tillhör en familj som har som motto att ”den som vanhedrar oss, dör” och följaktligen slår han ihjäl Hesther med en ridpiska eftersom hon nyss mördat Clarissa medelst sömnmedel och utkylning. Ett litet hedersmord så där nån gång på 1800-talet. Först nekar Hesther till att medvetet ha bragt Clarissa om livet, men det finns ett vittne. Uppflugen i ett träd utanför fönstret har den lille Toby suttit och registrerat hela händelseförloppet. Toby, pojken som inte åldras en dag trots att åren flyter förbi. Toby, pojken som de smetade skokräm i ansiktet på för att han skulle bli mörk. Toby, en karaktär som får hela mitt barnskådisalertsystem att ringa med fulla klockor. Toby, som hela tiden med andan i halsen och uppspärrade ögon säger ”Miss Rissa” hit och ”I knows” dit. Jag lovade mig själv att inte skriva nåt om Toby, men jag kan inte hålla mig. Jag är förhäxad.
Mannen I Grått är således ingen direkt upplyftande historia. Den är regnmörk, tragisk och instängt kvävande. Förutom på slutet då de nyfunna tu hoppsanhoppar på första bästa buss som ska ta dem någonstans, spelar ingen roll vart. Hoppas de gav varandra lite mer utrymme än vad deras förfäder och förmödrar gjorde.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Vi stannar kvar på 40-talet. Det mest intressanta med den här filmen är att det finns flera exempel på att den borde klara Bechdel-testet. Mycket ovanligt tänker jag för en film från den här tiden. Mannen I Grått är ett brittiskt kostymdrama där de två väninnorna Clarissa (Phyllis Calvert) och Hesther (Margaret Lockwood) är i centrum för intriger och svek i ett 1800-tals aristokratsamhälle. Den godtrogna Clarissa är gift med den okänsliga Lord Rohan (James Mason) medan Hesther är en bitter skådespelerska som mest av allt vill leva det förmögna liv som Clarissa lever. Hon presenterar Clarissa för sin vän, den mystiske Rokeby (Stewart Granger). Det blir lite partnerbyten, lite slagsmål, otrohet och naturligtvis tragiska dödsfall. Förbiser jag den autogenererade engelska textningen som förvillar mer än hjälper till så är det ett mörkt melodram, omsorgsfullt välgjort, där de kvinnliga insatserna tillåts blomma ut. 

No comments: