Tuesday, April 30, 2013

Nr 413: Alphaville - Ett Fall För Lemmy Caution

Originaltitel: Alphaville: Une étrange aventure de Lemmy Caution  (1965)
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund

Roberts betyg: 3

Kommentar: Jean-Luc Godard minsann. Det var ett tag sedan nu - två filmer har vi sett tidigare av denne franske kameleont: Leva Sitt Liv och Till Sista Andetaget. Alphaville känns som en surrealistisk sci fi noir. En framtidsstad någonstans i universum. Hemlige agenten Lemmy Caution (Eddie Constantine) - som för övrigt verkar vara något slags fransk Beckkaraktär - kommer dit för att leta efter professor von Braun. En dator styr hela Alphaville där kärlek och känslor är förbjudna. Lemmy Caution skjuter från höften och bemöter det totalitärkontrollerade med poesi. "Ingen  har levt i det förflutna och ingen kommer leva i framtiden". Tankarna går till Djuren Gör Revolt, Metropolis och George Orwells roman 1984. Datorrösten - Alpha 60 - gjordes av en man med röstgenerator, vilken ersatt hans cancerförstörda struphuvud. Låter ungefär så läskigt som det låter.

Jimmys betyg: 3-

Kommentar: Vi vet att vi befinner oss i en stad som heter Alphaville men vi vet inte var den ligger eller i vilken tid. Eller om det ens är en stad. Det kan ju lika gärna vara ett land. Eller en planet. Agenten Lemmy Caution kommer till detta märkliga ställe för att utföra ett hemligt uppdrag. Jag fattar inte riktigt vad men det verkar handla om att han ska döda en professor von Braun. Varför vet jag inte men jag gissar att han ligger bakom det totalitära styret i Alphaville där känslor och kärlek är förbjudet. Caution irrar ganska planlöst omkring till en datorröst som rapar upp en massa poetiskt strunt. Jean-Luc Godard lånar friskt från både sci fi-genren och amerikansk film noir. Resultatet blir en rätt ointressant och svårbegriplig historia som bland annat har inspirerat den klart bättre Blade Runner.

2 comments:

nicolas krizan said...

Skynda på med kommentarer och betyg, vill väldigt gärna veta vad ni tyckte om denna märkliga rulle!

http://beyond1001movies.wordpress.com/2012/12/14/backtrack-alphaville-1965/

TSorensen said...

Jeg var ikke særligt imponeret over alphaville. Den er meget selvsmagende, og den indre logik bryder hurtigt sammen, så det virker mere som en parodi på en sci fi krimi. Morsomt at sammenligne caution med Beck.