Thursday, May 9, 2013

Nr 414: Föraktet

Originaltitel: Le Mépris (1963)
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4+

Kommentar: Jean-Luc Godard igen! Andra filmen i rad och detta var en film i min smak. Redan inledningsscenen, där det bjuds på metafilm och talande förtexter, får igång fnittret. Den amerikanske Hollywoodproducentens extremt korta stubin och förkärlek för naken- och enkelhet får mig att dra på smilbanden. Det ska göras film av Odyssén och Fritz Lang gör sig själv i rollen som den excentriske konstfilmsregissören, komplett med monokel. Brigitte Bardot är Camille, vars vackra rumpa syns med jämna mellanrum. Hennes man Paul (Michel Piccoli) åtar sig uppdraget att styra upp manuset. Det delas ut kängor åt höger och vänster till ytliga Hollywoodproduktioner och formatet Cinemascope, som bara duger till ormar och begravningar (likkistor står det i boken tror jag, men i filmen översattes det med begravningar).
Varefter filmen fortlöper växer Camilles förakt för Paul - oklart varför. Är det för att han åtar sig en Hollywooddelfinansierad film? Har han svikit sina värderingar, och därmed henne? Odysseus och Penelope. Och det tragiska slutet är ett faktum. En mycket rolig och solig rulle.

Jimmys betyg: 4


Kommentar: Föraktet handlar dels om en filminspelning och dels om ett äktenskap som krackelerar. Filmen flirtar friskt med filmhistorien vilket naturligtvis välkomnas i ett sådant här projekt där allt tycks hänga ihop. Brigitte Bardot visar rumpan, Michel Piccoli är hennes manusförfattande man, Jack Palance den galne Hollywoodproducenten och Fritz Lang spelar sig själv. Det är friskt, vågat och mer än hälften vunnet.


No comments: