Wednesday, April 17, 2013

Nr 409: Dagar som skakat världen

Originaltitel: Oktyabr': Desyat' dney kotorye potryasli mir (1928) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube hos Jimmy på Regementsgatan 36A i Östersund.

Roberts betyg: 3

Kommentar: Montagekungen Eisenstein slår till igen. Snabba klipp, höghastighetsklipp ofta. Kors och tvärs, men ändå med en vidunderlig timing. Och skönt med musik och ljudeffekter till. Det hjälper och lyfter. Oktoberrevolutionen - ja, jag vet inte mer om den nu än innan, och innan visste jag ingenting. 1917 kan man ju, ryska revolutionen. Lenin kan man ju. Bolsjevikerna kan man ju. Vinterpalatset har man hört.
Statyn som dras omkull för osökt tankarna till Saddams fall. Ett potpuri av religiösa figurer, religion som religion. Enorma mängder människor i vissa scener, springande, irrande, flyende. Inte min favorit bland Eisensteinfilmerna i boken.

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Den sovjetiske regeringen stöttade filmen för att hedra tioårsjubileet av oktoberrevolutionen. Det är svårt att säga vem filmen egentligen är gjord för och vem som överhuvudtaget kan ta till sig detta. Det är dessutom svårt att veta exakt vad det är man ska ta till sig. Med andra ord så är detta mest en röra av osammanhängande scener som på olika sätt ska beskriva den ryska revolutionen. Jag menar att Eisenstein är en tekniskfilosofisk filmskapare, skicklig vid klippbordet och visuellt intressant, men detta blir lite för överambitiöst, närmast pretentiöst.

1 comment:

TSorensen said...

Ja, det er en flot film, men meget usammenhængende. Man bliver totalt forvirret og derfor var den heller ikke nogen stor succes i Sovjetunionen. Men enkeltscenerne er rigtig gode. Broen, der går op, statuen falder osv.