Saturday, January 27, 2018

Nr 709: Den Bäste

Originaltitel: The Natural (1984) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Blu-ray hos Jimmy på Thoméegränd 24 B i Östersund.

Roberts betyg: 2

Kommentar: Ibland dyker de upp, en av de filmerna som jag inte riktigt förstår vad de har i boken att göra. Baseballfantasy med Robert Redford som spelar Roy Hobbs som i ung ålder snidar till ett eget slagträ av virke från ett blixtträffat träd under vilket pappan nyligen hjärtattacksdog. Wonderboy. Hobbs har talang men skjuts med en silverkula av en kvinna som har som mål i livet att döda elitidrottsmän. Hon begår sedan självmord och sånt. Vatten under broarna och Hobbs gör come back i de lägre divisionerna. Obefintlig speltid, mutor och uppgörelser i kulisserna och ett återvändande av ungdomskärleken Iris. 16-årig son på köpet. Michael Madsen hoppar genom ett träplank och dör. Hobbs får chansen och tar den, kurvan vänder uppåt. Home run och saken är biff, cirkeln sluts med kastövningar i högväxta motljusfält.
Absolut fint foto och en inte alls värdelös film, men som sagt, varför är den med i boken? Två och en halv timme med milt sagt tradig dialog. Favoriten var nåt i stil med: 
”Vad är det du döljer?”
”Jag döljer ingenting.”
”Det har jag inte påstått heller."

Jimmys betyg: 2

Kommentar: Ännu en baseballrulle som i sina bästa stunder för tankarna till Frank Drebin i Den Nakna Pistolen. Lite orättvist kanske då den här filmen tycks ha gigantiska ambitioner. Det siktas högt men den tycks missa slagen gång på gång. Den får liksom inte riktigt till det och jag vet inte varför. Det är inget fel på skådisarna, fotot är snyggt, berättelsen är väl okej men det är något med det episka anslaget som aldrig riktigt levererar. Och det trötta tempot övertygar knappast. Och så är jag nog ärligt trött på manliga hjältar som både är tråkiga och ointressanta. Då är den mordiska kvinnan med silverkulan klart mer spännande trots karaktärens ytterst tveksamma närvaro i filmen. Lika tveksam som filmens närvaro i boken.

No comments: