Sunday, February 28, 2016

Nr 622: Bröderna Mozart

Originaltitel: Bröderna Mozart (1986) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Triart av Jimmy på regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Randys Apartment Plus på Cozumel, Mexiko.


Roberts betyg: 2

Kommentar: Film om en operauppsättning som känns som en teaterpjäs. Omväxlande hyperteatraliskt och överspelat, men även lite finurligt - särskilt filmteamsduon som ska dokumentera repetitionerna - det blir liksom meta då. Dock känns det som att det genom filmen haglar internskämt och referenser som kanske uppskattas om man är mer inläst på operan Don Juan. Det är inte jag, men det väcks helt klart en liten nyfikenhet så jag kanske får försöka hitta nån nätopera. Etienne Glaser som spelar regissören Walter satte även i verkligheten upp en omtalad version av Don Juan på Storan i Göteborg några år innan den här rullen. Behandlas Don Juan på nåt sätt i filmen Amadeus? Jag minns inte. Och vad sa makarna Palme till varandra och till sonen och hans flickvän när de huttrande stod och sammanfattade biobesöket där på Sveavägen? Vad hinner man säga, vad orkar man ge sig in i för analyser när man bara är på väg hem, helt utan visshet att lite längre framåt gatan väntar ridån på att gå ner?

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Kl 21.15 fredagen den 28 februari 1986 rullar Suzanne Ostens excentriska komedi Bröderna Mozart upp i salongen på biografen Grand på Sveavägen. I salongen sitter Olof Palme med fru, son och sonens tjej. Exakt 30 år senare fulstreamar vi filmen från TriArt via en lägenhet i centrala Östersund till Cozumel i Mexiko. Strax efter kl 23 slutar filmen och makarna Palme promenerar sedan Sveavägen söderut. I lägenheten i Östersund börjar filmen hacka och det krävs en del omtag innan vi lyckas se slutet. Tiden är nu ungefär exakt densamma som när makarna Palme beskjuts vid Tunnelgatan. Resten är historia. Och fortfarande en gåta. Även Bröderna Mozart är en gåta i sitt slag. Den egocentriske regissören Walter spelad av Etienne Glaser vill sätta upp Mozarts Don Giovanni på Kungliga Operan i Stockholm i en helt annorlunda version och stöter på hårt motstånd från både skådespelarna och musikerna. Operan förvandlas till en fars på vuxendagis men man lyckas ändå skapa nån slags ordning och struktur i kaoset. Kuriosa i sammanhanget är att Palme, enligt Wikipedia, erbjöds rollen som operachefen i filmen men tackade nej. Han gillade tydligen inte den osympatiske karaktären. Vad statsministern egentligen tyckte om Bröderna Mozart får vi aldrig veta. Vad jag egentligen tyckte om filmen vet jag fortfarande inte.

No comments: