Sunday, February 21, 2016

Nr 621: Gun Crazy

Originaltitel: Gun Crazy (1950) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Randys Apartment Plus på Cozumel, Mexiko.


Roberts betyg: 3+

Kommentar: Vapen på olika sätt; som barnlek, som underhållning på nöjesfält, som rånverktyg, som däckförstörare, som mordvapen och på slutet som ett slags dubbel skonare när Bart skjuter Laurie i förvirringsdimman. Jakten på "ett liv utan att behöva arbeta” har innan dess utlöst en rånturné där kärleksparet stickat upp bensinmackar, lönekontor och banker (i en minnesvärd scen på säkert tre minuter utan klipp). Det sista jobbet blir verkligen det sista, innan verkligheten i form av Barts barndomsvänner hinner ikapp de båda vapengalningarna där uppe i höghöjdsträsket. Sköna vinklar och tät spänning i denna rulle.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Deadly is the female är en annan titel på denna banditfilm som har en hel del likheter med Bonnie och Clyde och den titeln ringar liksom in kärnan i filmen. Även om Bart (John Dall) från tidig ålder var besatt av skjutvapen så är det uppenbart att det är i mötet med den lika skjutglada Annie (Peggy Cummins) som får honom in på den kriminella banan. De båda möts när hon jobbar som uppvisningsskytt på ett kringresande cirkussällskap. Bart utmanar Annie i en skjuttävling och vinner. Han får jobb på cirkusen, de förälskar sig snabbt, chefen blir svartsjuk och båda får kicken. När pengarna tar slut föreslår Annie och de ska ge sig ut på en rånturné. Bart är tveksam men kärleken till Annie är större. Bart är fast övertygad om att ingen ska komma till skada. Annie är dock inte lika noga med detta. "I am bad" har hon tidigare deklarerat till Bart. Efter en lång jakt så slutar det inte helt oväntat på samma sätt som för Bonnie och Clyde. Filmen är knappt en och en halv timme men välmatad med spänning, biljakter och relationsdramatik. Det blir aldrig tråkigt. Den bästa scenen är den tre och en halv minut långa tagning när paret kör in i staden, slår ner en polis, rånar en bank och flyr. Allt med improviserad dialog. Riktigt snyggt och innovativt. 

No comments: