Wednesday, January 20, 2016

Nr 614: Dödlig Skörd

Originaltitel: The Wicker Man (1973) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 4-

Kommentar: Ett mystiskt brev med information om en försvunnen flicka på den avlägsna skotska ön Summerisle gör att den milt sagt kristne polisen Howie (Edward Woodward) pontonflyger ut för att undersöka omständigheterna närmare. Väl på plats möts han av hysch hysch och bakomljusetförning. Det ligger en hund begraven, Howie anar ugglor i mossen och ingen vill berätta hur saker och ting egentligen ligger till. Dessutom ägnar sig öborna åt för Howie ytterst tveksamma aktiviteter, såsom samlag på stranden, tårdrypning vid grav och dans runt och över eld. Det sysslas helt enkelt med ritualer som inte stämmer överens med Howies bild av hur universum ska tolkas. Till råga på allt lär skolan ut helt andra tankegångar än de traditionellt kristna. Efter att ha blivit monstruöst uppkåtad av Britt Eklands två (!) body doubles, men klarat sig utan att ge vika för frestelserna klär Howie ut sig till ett slags clown och går med i den parad som han misstänker ska kulminera i att den försvunna flickan ska offras för att skörden ska bli god. Döm om hans förvåning när det visar sig att det är han själv som är tänkt som offer. Hela spektaklet har varit en dragning vid näsan från början till slut och Howie finner sig snart inuti en gigantisk och lättantändlig träkonstruktion - en wicker man - i sällskap med diverse djur som liksom kastats in för att komplettera grillfesten. Inom kort står konstruktionen i brand och Howie kan inget annat göra än att åkalla sin skapare med rop och bön. Till sist faller den flammande kolossen samman med horisonten som fond; eventuellt blev det ett bättre skördeår sommaren därpå. Howie höll fast vid sin tro ända in i kaklet, men man får nog konstatera att ställningen efter rullen är: Hedendomen 1 - Kristendomen 0.
För övrigt var det oerhört intressant att se denna restaurerade version, eftersom de ”tillagda” sekvenserna som förut varit bortklippta var av en annan kvalitet, vilket gjorde att det gick att följa hur klippningen sett ut tidigare och på så sätt få en riktigt bra bild av hur den första versionen såg ut. Smarta klipp tyckte jag.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: Kultförklarad B-skräckis. Musikalisk mordgåta. Mer komisk än otäck. Kristendom och hedendom möts på den fiktiva ön Summerisle utanför det skotska fastlandet som styrs av den förmögne och hedniske Lord Summerisle (Christopher Lee). Det sjungs keltiska ballader på puben, det danas runt den falliska majstången, men framför allt kopuleras det friskt och ohämmat bland buskagen och barägarens dotter Willow (Britt Ekland) hyllas som sexuell gudinna genom att ge henne unga män att förlusta sig på. Den konservative och djupt kristna snuten Howie (Edward Woodward) kommer till ön för att lösa ett försvinnande. Or so he thinks. Tydligen spelades den in under kylig höst vilket inte märks i filmen. Det somriga skotska landskapet och miljöerna är romantiskt traditionella vilket förstärker den hedniska hyllningen till naturens gudar. Dödlig Skörd var inte vad jag förväntade mig men jag gillar den. Filmen kryllar av färgstarka karaktärer och bisarra scener. Den klaustrofobiska slutscenen är pricken över i:et i den så kallade wicker  an.

No comments: