Wednesday, January 6, 2016

Nr 611: Gandhi

Originaltitel: Gandhi (1982) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 3

Kommentar: Det blir en trea. Från ung advokat i Sydafrika - utbildad i England - till de tre dödsskotten i New Delhi. Ickevåld. Öppet sinne, inkluderande. Religionstolerant. Sånt skapar irritation. Skildringen av massakern är skickligt uppbyggd med de först bara oroliga demonstranterna, stegrande känsla av panik när fler och fler inser vad som är på väg att hända. Den massiva paniska rörelsen, flykten ner i nån slags brunn. Annars är det mycket transport tycker jag. Inte så konstigt, eftersom man ska transporteras genom Gandhis liv. Jag vet inte vad det är som fattas, men det blir ingen riktig nerv i kalaset. Bra dock att det visas flera olika sidor av Gandhi; allt från enormt mysfredlig till utbrytande make. Han hade svar på tal, Gandhi. Det kan man inte ta ifrån honom.

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Det tog Richard Attenborough 20 år att göra den här filmen. Det var hans drömprojekt. Och det betalade sig. Åtta Oscars. Bland annat. Ben Kengsley spelar bildtroget Gandhi, advokaten och mahatman, från det att han blir avslängd från tåget i Sydafrika 1893 till mordet i New Delhi 1948. Oh god. Däremellan minns jag inte särskilt mycket av handlingen. Det brittiska imperiet har naturligtvis en viktig roll, inte minst i skildringen av den obehagliga massakern där hundratals, kanske över tusen (motstridiga uppgifter) fredliga aktivister sköts ner av brittisk militär. Det känns som att Gandhi pendlar mellan fängelse och fasta. När saker och ting verkar gå hans väg hamnar han i fängelse. När det inte riktigt går som han har tänkt sig så börjar han svälta sig. Modern martyr. Nåväl, det är en stor film men tyvärr lite för lång och ospännande. Nästan 300 000 statister användes dock vid inspelningen av begravningsscenen. Det är stort. Jävligt stort.

3 comments:

Virrpanna said...

Ni är ju på bra väg för att se de 1001 inom 15 år! Sjukt bra räknat och gjort, hur många filmer blir det på ett år? Själv har jag bara 99 filmer kvar. Känns väldigt bra, faktiskt

* said...

Grattis. Känns som att vissa filmer är rätt svåra att få tag på. Hur har du gjort? Du kanske kan hjälpa oss...

Virrpanna said...

Jag har sett ganska många på cinemateket, där brukar de visa några stycken per år. Jag är i Malmö och ser, men vet att Stockholm och Köpenhamn visar många fler per år. Vet inte hur långt ni är från de städerna. Sen har jag "lånat" lite på internet.. ;) och det finns sånna här olika sidor som : http://www.dailymotion.com/video/xzrgmd_closely-watched-trains-1966-pt-1_creation ,filmer med engelsk text men kanske inte bästa kvalité. Och Youtube såklart, men det ser jag att ni också använder er av. Jag har själv lite svårt att hitta filmer nu. Och om ni hittar Satantango så säg till, vill verkligen se den, men den är svår att hitta!
Lycka till med ert filmtittande! =)