Sunday, March 20, 2011

Nr 286: Stadens Ljus

Originaltitel: City Lights (1931) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Mattssonsliden 10 i Göteborg.

Roberts betyg: 4

Kommentar: Blind blomsterförsäljerska ligger risigt till ekonomiskt. Den godhjärtade luffaren tar från de rika och ger till de fattiga. Lyckad ögonoperation. Oskyldigt dömd till fängelse. Slutscenen som en grundbult i mängder av efterkommande romantiska kärlekskomedier.
Finemang. Enkel, rak och välspelad. Från blinda flickans vattenkastning, via miljonärens självmordsförsök och boxningskomik till fylleluckor och happy ending.
Minspel och rörelser som smäckar. Boxningsdansen som utvecklas till wrestling är fantastisk och hoppsan (!), där dök klassiska dubbelsmockan upp från när Rocky och Apollo nitar varandra samtidigt i slutet på Rocky III.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Chaplin trotsade talfilmen med "en romantisk komedi i pantomim" där den Lille Luffaren ser som sin mission att rädda en försupen överklassherre från att begå självmord och hjälpa en blind blomsterflicka att få synen tillbaka. Som vanligt hamnar han i en rad situationer som balanserar skickligt mellan melodram och komedi och de snyggt koreograferade boxnings- och måltidsscenerna visar en underhållare av världsklass. Chaplin dirigerade sin egen filmmusik och lade till ljudeffekter i efterhand så den absoluta stumfilmen som varit hans signum började slipas lite i kanterna. Stadens Ljus är en stunds trevlig underhållning men jag bli inte längre hänförd av den spatserade clownen.

1 comment:

Mary B said...

Denna filmaffisch, och många till!, kommer från www.nordicposters.se