Saturday, March 19, 2011

Nr 285: Boudu Flyter Förbi

Originaltitel: Boudu Sauvé Des Eaux (1932)
Filmen sågs på You Tube av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Mattssonsliden 10 i Göteborg.

Roberts betyg: 3+

Kommentar: Aha, en tidig Renoir - som ju gjorde En utflykt till landet som vi såg för inte så länge sedan - och även denna film utspelas i och kring floden Seine. Den odräglige uteliggaren Boudu (Michel Simon) spelar ut hela registret hemma hos borgarfamiljen Lestingois och lyckas lägra både frun och tjänsteflickan, trots och tack vare sitt irrationella beteende. Boudu utmanar traditioner, gott uppförande och ödmjukhet med sitt trotsiga sätt och enorma skägg. Till slut verkar han ändå foga sig, vinner en storvinst på lotteriet och gifter sig med tjänsteflickan, men i ett sista kapsejsande hamnar han i Seine igen och simflyter nedströms tillbaka eller vidare mot sin fria tillvaro.
Så, syftar "saved from drowning" på första självmordsförsöket eller sista doppet i Seine? Eller både och?
1986 gjordes en remake av filmen i USA med Nick Nolte som motsvarigheten till Boudu - Jerry Baskin. Inte ens trettio elefanter kan stoppa mig från att se den.

Jimmys betyg: 3-

Kommentar: Luffaren Boudu (Michel Simon) försöker dränka sig själv men räddas av filantropen Lestingois (Charles Granval) som tar honom till sitt borgerliga hem där Boudu svinar ner, är oförskämd, trakasserar både hustrun och tjänsteflickan och beter sig allmänt odrägligt. Sakta men säkert lyckas familjen dock introducera Boudu i det civiliserade livet och med viss hjälp bestämmer han sig sedan för att gifta sig med tjänsteflickan. På bröllopsdagen smiter Boudu i en båt nerför floden mot sitt gamla liv. Vad regissören Renoir vill säga med denna filmatisering av den berömda teaterpjäsen är inte helt klart för mig men det känns i sina bästa stunder anarkistiskt utmanande på ett ganska befriande sätt. Det finns en burlesk ton i den som attraherar mig. Tyvärr har jag svårt att hålla koncentrationen hela vägen och det finns också något skavande i den som besvärar mer än tilltalar. Den här filmen tar sig tyvärr alldeles för mycket vatten över huvudet. Eller som Ronny Eriksson säger; "Dykning är planerad sjunkning, annan sjunkning kallas drunkning".

No comments: