Sunday, February 13, 2011

Nr 273: Memento

Originaltitel: Memento (2000)
Filmen sågs på Headweb av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert i Utvängstorp.

Roberts betyg: 5-

Kommentar: Ett berättartekniskt mästerverk som knorrar sig själv ordentligt på slutet. Strukturen med de färglagda bitarna som berättas baklänges tillsammans med de svartvita som berättas framlänges och sedan möts i en polaroidbild är helt enkelt bländande. Jag har hittat viss kritik mot filmen som går ut på att den faller hastigt när man klurat ut hur den berättas. Jag tycker nästan tvärtom, jag upptäcker nya samband och små hintar varje gång jag ser den. Guy Pearce är utomordentligt trovärdig i rollen som Leonard, som lider av anterograd amnesi och bara har en kort stunds minne. I jakten på sin frus mördare har han svårigheter att lita ens på sitt eget minne, än mindre kan han vara säker på vilka människorna runt omkring honom egentligen är.
Denna höghastighetsdeckare kastar om ordentligt i minnesbanken och hamnar på högsta hyllan dels på grund av det hypersnygga uppförandet, men också för twisten när det inte gick att twista mer.

Jimmys betyg: 4+

Kommentar: Memento är en modern film noir som berättas baklänges, ett vågat grepp som jag inte sett tidigare. Historien berättas genom Leonard (Guy Pearce) som lider av anterograd amnesi vilket innebär att han är oförmögen att bilda nya minnen. Leonard är försäkringsagent som iklätt sig rollen som privatdeckare då han är på jakt efter sin frus mördare. Varje scen spelas upp i omvänd ordning, alltså det senaste minnet Leonard har, och varje information får sin logiska förklaring först i nästa scen. Det skulle kunna vara både obegripligt och irriterande men regissören Christopher Nolan lyckas ro hela skeppet i land med en imponerande logik. Det hela blir en skarp och mycket spännande thriller som överraskar i varje scen.

No comments: