Friday, June 20, 2008

Nr 41: Little Big Man

Originaltitel: Little Big Man (1970) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på SVT av Robert i Visby och Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4+

Kommentar: Äntligen en film där vi tycker lite olika! Det här en satirrulle helt i min smak, även om det kunde kännas en aning segt på grund av den sena timmen. Dustin Hoffman gör en helt lysande countrytrotter och slängs mellan indianer och revolvermän på ett underbart elegant sätt. Inga onödiga förklaringar eller passager - helt plötsligt är det tillbaka till Gamla tältduken eller ett nytt försök i nån ny business i nån ny håla. Även om regissören Arthur Penn ska ha jämfört slaget vid Little Big Horn med Förintelsen sänder den här filmen en vib till mig att ingen historisk händelse egentligen är viktigare än nån annan och att det i alla motstridiga uppgifter är omöjligt att sortera ut vad som verkligen hände. Det kanske handlar mer om personligt tycke och smak hur man väljer att se på hur tidigare händelser påverkat och påverkar nu- och framtid. Well, en av de stora behållningarna med filmen tycker jag är att Penn väljer att mitt i famlande komik skildra sammandrabbningarna mellan främst indianer och Den vite mannen på ett besvärande realistiskt sätt, vad nu realistiskt är. Men det är inga POW-pratbubblor á la Batman eller snubbeltrådsfäktning med Jim Carrey. Det är barnamord och blodvite. Och det fastnar ett litet skratt i halsen vid flera tillfällen. En mycket bra blandning mellan skratt och gråt. Tack för kaffet.
Jag tycker om stämningen i filmen ända från första sekund när en 121-årig Crabb (som också spelas av Hoffman) ska börja berätta historien: "Det här hände för 111 år sedan när jag var 10 år". Och genom hela filmen dryper det av små finslipade ironiska, satiriska och komiska kommentarer. En annan favorit är att Crabb först knytnävsslår en indian och sedan ber om ursäkt för det, vilket innebär att han har förolämpat den han slagit och skaffat sig en ovän. Lite senare räddar han livet på samme indian vilket bara är en än större förolämpning. Fast i hjulet liksom. Och indianfarfar som ska gå upp på berget och dö på slutet men tvingas avbryta på grund av regn. Ja, som sagt, en rulle helt i min smak och nåt jag skulle kunna se igen och igen med jämna mellanrum.

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Dustin Hoffman spelar antihjälten Jack Crabb a.k.a. Little Big Man som i detta epos punkterar några av vilda västerns alla myter. Tänk er Supernollan (Steve Martin) möter Forrest Gump (Tom Hanks) så får ni en slags uppfattning om vilken karaktär Jack är och även vilken atmosfär som speglar filmen. Precis som Forrest Gump på ett osannolikt men ett fantastiskt charmigt sätt blir inblandad i några av historiens viktigaste händelser prövar Jack på westernepokens alla äventyr; han växer upp bland indianer, adopteras av en frikyrkopastor (vars syndiga fru spelad av Faye Dunaway återkommer som prostituerad senare i filmen), han blir revolverman och träffar Vilde Bill Hickock, prövar på livet som företagare och gifter sig med Olga, en svensk kvinna som bryter på tyska (!), träffar general Custer och medverkar i slaget vid Little Big Horn och en massa annat. Little Big Man är lika mycket bättre än Supernollan som den är sämre än Forrest Gump vilket resulterar i ett ganska mediokert medelbetyg. Den är dock underhållande och 147 minuter går ganska snabbt.

No comments: