Monday, March 24, 2008

Nr 23: Resan till månen

Originaltitel: Voyage dans la lune (1902) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube av Robert i Visby och Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 3+

Kommentar: Trevlig liten rackare. Perfekt på förfesten. Rakt på sak. Pang på rödbetan. Nu djävlar ska vi upp i rymden, upp till månen. Och slå ihjäl de som bor där med våra paraplyer. Rökeffekten kan inte användas för många gånger. Poff! Dessutom som upplagt för en uppföljare. En av månvarelserna hänger ju med skytteln ner mot jorden, klamrar sig fast på utsidan. Dags snart för tvåan.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Första filmen i boken. Äldsta filmen i boken. Det märks. Men trots sin ålder är den förvånansvärt fräsch. Resan till månen är antagligen världens första science fiction-film med världens enklaste plot; en vetenskaplig kongress bestämmer sig för att åka till månen, en expedition skjuts iväg med en gigantisk kanon, de möter främmande fientliga varelser på månen som de dödar med sina paraplyer, de tippar rymdskeppet över månens kant och landar med ett plums i havet. Svårare än så behöver det inte vara. Allt på mindre än 14 minuter. Underbart. Förutom att man fascineras och förundras av de för tiden makalösa specialeffekterna så skrattar man även gott åt de lustiga figurerna som hoppar omkring i roliga hattar som om man betraktade de i ett dockskåp. Filmens mest våldsamma scen när expeditionen dödar månvarelserna är lika hemska som de allra första dataspelen - spring rakt fram, slå på varelsen med ett paraply och poff, ett rökmoln och de är borta. Fantastiskt. Smashing Pumpkins rippade i stort sett hela filmen till videon åt sin hit Tonight, Tonight från 1996. Det gör inget. Det är en bra låt. Och en bra video.

1 comment:

TSorensen said...

Ja, den er rigtig skæg, selv idag. Lækker lille detalje er at raket teknikerne alle er varieté piger. Det ser man ikke hver dag.