Friday, August 16, 2019

Nr 778: Z - Han Lever

Originaltitel: Z (1969) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet hos Robert på Ånäsvägen 42 i Göteborg.


Roberts betyg: 3

Kommentar: Alla likheter med verkliga händelser är avsiktliga. Tydligen om mordet på grekiske friidrottsaktive aktivisten Grigoris Lambrakis i Thessaloniki 1963, även om det inte nämns några sådana namn eller sådana platser. Väldigt delikat och rappt redigerad rulle det här, men min vana trogen har jag enorma svårigheter att hänga med. Börjar misstänka att om det är fler än en handfull personer inblandade så saknar jag kapacitet att greppa. Vilken militärgubbe är vilken? Vilken motståndsrörelseperson är vilken? Vilken sida är den här personen på? Vilka sidor finns det överhuvudtaget?
Vid flera tillfällen oerhört snygga "minnen" i form av superkorta flashbacks som uppstår hastigt i alla möjliga situationer, men kanske särskilt hos frun efter att hennes make dött - bilder och fragment som återväcks. Det kan jag ju jämföra med hur "historien" generellt och historien om mordet återskapas olika beroende på vem som minns, och hur någon vill minnas.
Kamikaze - bra namn på en trehjuling.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: "Vi har ju ingen lokal” Allt inleds med jakten på en lokal för det oppositionella mötet i ett fiktivt land, fast alla vet att det är militärjuntans Grekland vi är i. Sedan ett mord, eller en olycka som de styrande vill kalla det. Och sökandet efter sanningen, upprättelsen. Men vems sanning? Händelsen spelas upp olika beroende på karaktärernas mål och syfte. Och så en advokat eller vad han är, The Deputy, som får den delikata uppgiften att reda ut allting. Efter en lite rörig inledning så blir det stundtals väldigt bra. Diskret kamerateknik och intressant dramaturgi. Viktigt politiskt statement.

No comments: