Sunday, April 27, 2014

Nr 487: Hämnaren Från Alcatraz

Originaltitel: Point Blank (1967) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på TCM/TiVo hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 3

Kommentar: En riktigt hårdkokt härva det här. Walker (Lee Marvin) överlever en tvåskottsblåsning i samband med en pengastöt och tar upp jakten på både sin före detta kumpan och sin före detta älskling. Det handlar inte om de 93000 han skulle haft, det handlar om hämnd och att skipa någon slags rättvisa. Steg för steg avrättningsnystar sig Walker upp i hierarkin tills han till slut når toppen: Fairfax. Pengarna ska lämnas över, men Walker håller sig i skuggan, skiter i kosingen. Han har uppnått sitt mål, alla fick smaka på vreden.
En lite märkligt suggestiv historia utan varken direkta toppar eller dalar. Bäst är när Walker blir påbultad av föredettingen, med handväska och allt. Han står där och tar smäll efter smäll efter smäll. En riktig gentleman.

Jimmys betyg: 3-

Kommentar: Den här filmen handlar inte om den maskerade hämnaren i trikåer, Fantomen a.k.a. Walker. Istället är det Walker, Hämnaren Från Alcatraz, en hårdkokt, nästan mytisk brottsling som till varje pris ska hämnas på en före detta partner för att denne har blåst Walker på både pengar och flickvän. Det finns tydliga blinkningar till film noir, en långsamt berättande historia, mörk och cynisk. Vidfilmsformatet är både ödsligt och storslaget på samma gång. Det känns som fina förutsättningar för en spännande upplevelse men landar endast som en okej thriller. Intressant är att machoattityden som präglar Walker gick stick i stäv med Lee Marvins, som en av de första Hollywoodskådespelarnas, engagemang för homosexuellas rättigheter. För mig är och förblir Lee Marvin basrösten som sjöng I Was Born under A Wand'rin' Star.

No comments: