Tuesday, April 8, 2014

Nr 480: Sju Brudar, Sju Bröder

Originaltitel: Seven Brides For Seven Brothers (1954) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på TCM hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 2

Kommentar: Det är ju omöjligt att inte tänka på Snövit och de sju dvärgarna när Milly hamnar hos de sju bröderna uppe i bergstugan, dit hon blivit förd av äldste brodern Adam. Snart får hon sällskap av sex andra flickor som kidnappats dit av brödraskaran. På vägen genom passet upp i bergen löser de ut en lavin som korkar igen alla möjligheter för de efterföljande fäderna från stan att komma till tjejernas undsättning. Efter en enormt lång vinter med snö och exilliv i ladan för bröderna blir det massbröllop och klingelklangel.
En ganska platt rulle, men jag gillar vedhuggarkoreografin, det är en lång och lite minimalistisk scen. Men det känns lite sektvarning på den här filmen. Lite otäckt.


Jimmys betyg: 1+

Kommentar: Det händer inte alltför sällan att jag reagerar på filmerna i den här boken utifrån ett feministiskt perspektiv. Med andra ord är det ofta många filmer inte kommer i närheten av Bechdeltestet, eller att kvinnor och män framställs väldigt stereotypt eller att både innehåll och filmskapare upprätthåller och återskapar en hegemonisk genusordning grundad på mäns överordning och kvinnors underordning. Men det är sällan jag ser en film som denna som helt ogenerat, inte bara beskriver detta utan nästan hyllar en maktordning som är väldigt skrämmande. Sju Brudar, Sju Bröder är en sexistisk historia illa maskerad av musikalens glättiga och färgsprakiga tematik. Här kan män kan kidnappa och förgripa sig på kvinnor helt oreflekterat och kvinnors enda vilja är att bli gifta till vilket pris som helst. Koreografin är kul och musiken är käck vilket drar upp betyget. Annars är det en mycket märklig film. Möjligen är den genom sin besvärande övertydlighet kanske mer ärlig än andra filmer men det är ändå en mycket märklig film. Mycket märklig.

No comments: