Tuesday, February 25, 2014

Nr 461: Dränkta I Nummerordning

Originaltitel: Drowning By Numbers (1988) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4

Kommentar: 1 till 100 på två timmar. Bara den idén, eller rättare sagt att genomföra den idén (att räkna upp från 1 till 100 genom hela filmen med hjälp av utplacerade nummer, på saker, på människor i repliker etc.) känns som filmen i ett nötskal. Lite absurd, ganska skruvad, väldigt rolig på sina ställen och hela tiden den underliga känslan av att det är omöjligt att säga vad nästa scen ska innehålla. Näst intill omöjligt i alla fall, eftersom det är mer eller mindre självklart att männen ska dö, de ska dränkas. Och det sker i badkaret, det sker i havet, det sker i swimmingpoolen. Och rättsläkaren Madgett ska dödförklara, med änkornas löften om personliga privilegier ständigt hängande över sig. En soppa.
Den här rullen innehåller en skön blandning av långa, ganska komplicerade tagningar, fantasifulla nummerlösningar och närmast drömska scenerier. Jag vill ha mer av den här regissören - Peter Greenaway, och det ska jag snart förhoppningsvis få.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: Vi pausar filmen efter ca 20 minuter för att lite kort reflektera över vad vi ser. Det är något vi brukar göra emellanåt. Det funkar ganska bra. Robert drar paralleller till Amelie från Montmartre och Delikatessen. Jag nickar instämmande. Det här är intressant, lustigt och skruvat. Inte alls i samma klass som Amelie men ändå förtjusande visuellt. Tre kvinnor, tre generationer, en mormor, en mamma, en dotter, med samma namn, tröttnar på sina män och tar helt enkelt livet av dem. En efter en. Den gode vännen rättsläkaren involveras. Och hans son. Peter Greenaway tillsammans med fotografen Sacha Vierny skapar ett drömlikt konstverk, överraskande och lekfullt.

No comments: