Sunday, June 16, 2013

Nr 421: Den Engelske Patienten

Originaltitel: The English Patient (1996)
Filmen sågs på DVD på Bio Regina i Östersund.

Roberts betyg: 4+

Kommentar: En söndagsrulle i salongen. Mitten på juni, men känns som höst med regn och kyla. Kaffe och nougat. Sen drar vi igång den här långköraren. Härligt, en tröst mitt i livet. Två och en halv timme andravärldskrigsdrama i öknen, i villan, i Kairo, i luften. De två propellerplanen som fjärilar över sanddynerna. Kärlekshistorier, ihärdiga hämndaktioner och arkeologiska sensationsfynd blandas och vävs runt den till oigenkännlighet brännskadade mannen i sängen; den engelske patienten. Han vårdas ömt och högläst av Hana (Juliette Binoche), en franskklingande sjuksköterska med smak för indiska kryddor. Minor exploderar, röjer vänskaper och förhållanden. Tortyr och krigsspel. Ibland blir det lite väl gottigottgott - exempelvis när Count Almazy (Ralph Fiennes) går genom öknen i tre dagar, går där över en sanddyna i solnedgången, går in i solen. Kill your darlings skulle man kunna säga. Vilket han i princip gör - hans älskade Katharine (Kristin Scott Thomas) ligger och sjunger på sista versen i the Cave of Swimmers.
Den Engelske Patienten är en sentimental ökenvandring som får mig att vilja radera ut alla inre kartor och ge mig av på en grottfärd i mina egna och någon annans kärleksminnen. Det simmar på väggarna överallt, i alla.
Fiennes såg vi senast i Schindler´s List. Thomas ska vi få se i Fyra Bröllop Och En Begravning och Binoche spelade stor roll i Frihet - Den Blå Filmen.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: En film jag hade hört namnet på men som passerat relativt obemärkt. Inga förväntningar. Nollställd. Skönt tillbakalutad. Redo. Den Engelske Patienten visade sig vara en stjärnspäckad sentimental salongsrulle, en film som kan vara helt rätt eller helt fel. Väldigt humörs- och stämningsberoende. Just nu kändes det bara bra att drabbas av ökenromanser och andra världskrigssentimentalitet. En annan dag kanske jag bara hade kräkts. Juliette "Trikoloren" Binoche är franskt romantisk, Ralph Fiennes är både svår och svårt brännskadad och Kristin Scott Thomas är svalt sensuell. Kul att se Lost-stjärnan Naveen Andrews som den indiske bombdesarmeringsexperten Kip. Producenten Saul Zaentz (Gökboet och Amadeus) lyckades checka in nio Oscarstatyetter för den här filmen. Välförtjänt måste man ändå säga.

No comments: