Saturday, June 15, 2013

Nr 420: Butch Cassidy Och Sundance Kid

Originaltitel: Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36A i Östersund.

Roberts betyg: 4-

Kommentar: Regissören George Roy Hill och skådespelarna Paul Newman och Robert Redford - vilken trekant! Senast såg vi dem i Blåsningen, där de var ännu bättre än i denna västernkomedi.
1890 i Wyoming. Butch Cassidy (Newman) och Sundance Kid (Redford) är dedikerade medlemmar av rånarligan Hole in the Wall Gang. De ger sig på banker och tåg med stor framgång men blir till slut alltför jagade och flyr söderut till Bolivia där de fortsätter sina rånerier - nu på knagglig spanska. Till slut har de båda kumpanerna målat in sig i ett litet dammigt hörn med ett enormt uppbåd väntande utanför med laddade bössor. De båda springer ut i en freeze frame (ett grepp som vi ju faktiskt fick se i förra filmen också - Allt Om Eva).
Manuset är roligt och fyndigt - i många avseenden en drift med själva Vilda Västern-genren. Redford och Newman har varsin intensiv blick och passar perfekt ihop med varandra. Ibland blir det dock lite utdraget, särskilt i de musikdekorerade scenerna där det ljuva rånarlivet ska gestaltas i form av middagar och nöjen. Även gammelfotopotpuriet känns lite malplacerat. Dock! Sepiafotot och tajmingen i vissa scener är väldigt imponerande. Fotografen Conrad Halls skicklighet har vi tidigare sett i Rebell I Bojor (även den med Newman i huvudrollen) och American Beauty.
I likhet med Blåsningen finns det ett stycke musik i denna film som gärna sätter sig på hjärnan. Det handlar om Burt Bacharachs uppnosiga Raindrops keep fallin´ on my head som helt missanpassat spelas när det är full sol och grönska i filmen. Låten belönades med en Oscar för bästa sång, och filmen fick ytterligare tre Oscar: bästa manus, bästa foto och bästa originalmusik.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Kul kvalitetsvästern som både driver med genren och hyllar den. Redford och Newman är matchande parhästar som de charmiga banditerna som rånar tåg och banker, alltid med ett leende. Det finns en hel del kul scener, till exempel när sheriffen ska mobilisera ortsbefolkningen i jakten på rånarna men förlorar skaran till en försäljare som presenterar den senaste flugan - cykeln. Cykeln återkommer senare i den glättiga solskensscenen när Butch eller om det är Cassidy (lärde mig aldrig vem som var vem) visar upp sina konster till toner av Bacharach. Helt malplacerad men ändå märkligt rätt. Lättsam underhållning av hög klass.

No comments: