Saturday, February 4, 2012

Nr 344: Mannen Utanför Lagen

Originaltitel: The Outlaw Josey Wales (1976) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4


Kommentar: Clint Eastwoods egen favorit, och det kan jag förstå. Han är ung, snygg, tystlåten men eftertänksam och han är ute efter hämnd. Så långt allt som vanligt. Men där den ordinära western känns svartvit i fråga om cowboys, soldater, indianer, goda och onda - där nyanserar Eastwood karaktärer och handling på ett klart tilltalande sätt. Indianerna har humor, soldaterna tjallar på varandra och gamla gummor skjuter skarpt. Mannen utanför lagen är både stundtals vackert filmad och faktiskt ambitiös när det gäller att berätta nåt mer än pangpang, även om det givetvis finns mycket av den varan under de dryga två timmarna.
Eastwood både regisserar och agerar, som vanligt, och Josey Wales signum (förutom den obligatoriska höghastighetstekniken med revolvern) är att han spottar tuggtobak. Inte en eller två eller tre gånger, utan närhelst det ges tillfälle. Han spottar på marken, på människor, på hundar, på insekter, i skålar och på verandor. Som i Det våras för sheriffen, fast mer underhållande här faktiskt. En minnesvärd scen är när Wales och hans unge följeslagare lägger ner varsin häst för att gömma sig från förföljarna. Ett grepp jag sett i John Waynerullen Rio Grande från 1950 (tyvärr och oförståeligt inte med i boken). Alla hästar som ramlat och rumlat under alla dessa inspelningar. Hur mådde de egentligen?
En liten armbåge i sidan är att hövdingen Ten Bears spelas av Will Sampson, mer känd som Chief i Gökboet.

Jimmys betyg: 3


Kommentar: Clint Eastwood, regissör och huvudrollsinnehavare, sin egen ständige vapendragare, den ärrade revolvermannen, hämndlysten, allvarlig men i grunden varmhjärtad. Här spelar han ut hela registret, som i och för sig inte är särskilt stort när det gäller mr Eastwood, och det är okej. En klassisk västern, varken mer eller mindre.

No comments: