Tuesday, September 21, 2010

Nr 231: Jag Stal En Miljon

Originaltitel: The Lavender Hill Mob (1951) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert i kamera San Cristoforo på Villa Val Lemme, Italien.

Roberts betyg: 3

Kommentar: Fin liten rackare som för tankarna till Jönssonligan. Hela filmen är en flashback; i början ser vi huvudpersonen sitta på en bar i Rio och strö pengar omkring sig. I slutet är vi tillbaka på samma bar; se upp för lilla knorren! 
Historien: en engelsk bankman planerar och rånar sin egen guldtransport i London, gjuter ner dem till eiffeltorn, skeppar över dem till Frankrike där smärre förväxlingar sker. Fram och tillbaka över kanalen innan det blir flykt över taken och biljakt på slutet. 
Trademark: att stänga och öppna dörrar utan att klippa används som tidsåtgångare, exempelvis stängs en dörr till kontoret efter att en grupp män gått in för ett möte och öppnas nästan direkt igen och deltagarna kommer ut - mötet avklarat. Husmamman öppnar ytterdörren där en polis står och frågar efter Dutch, hon svarar att han inte är hemma och stänger men öppnar direkt igen och då står en bil utanför och Dutch är på väg upp mot huset.
Även filmandet i Eiffeltornet bör noteras. Snurrande kamera; svindelgrepp a la Hitchcocks Studie i brott, men den filmen kom först sju år senare. Inget är vad man tror.

Jimmys betyg: 3-

Kommentar: En trevlig film om ett brott kryddat med lite klantighet, lite jakt, lite humor men som saknar det extra som gör att jag sugs in i berättelsen.
Ibland blir det dock lite för larvigt som i den franska tullen där Al och Dutch gång på gång hindras från att komma med färjan över kanalen. Det är ett högt tempo genom filmen men den enda gången jag egentligen fastnar ordentligt är jakten genom Eiffeltornet, ett häpnadsväckande och effektfullt filmande som måste använda den absolut senaste tekniken. Ealing Studios gjorde en annan komedi fem år senare, Ladykillers, som jag ser fram emot att se när den dyker upp på vår lista.

No comments: