Tuesday, August 3, 2010

Nr 222: Fantomen På Stora Operan

Originaltitel: The Phantom Of The Opera (1925) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert i biblioteket på Villa val Lemme, Italien.

Roberts betyg: 3

Kommentar: Demaskeringen av fantomen som spelar orgel. Gondolfärden i källaren. Utsökt. Lon Chaney är bra fastän man inte ser hans ansikte särskilt mycket. Vem är mannen med lyktan? Den stora balen anspelar på Edgar Allan Poes novell "The mask of the read death" som filmatiserades 1964. Den heter De blodtörstiga på svenska och är också en av de 1001 filmerna. Runt runt. En del poetiska bildpärlor i en annars lite krånglig historia.

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Lon Chaney, som vi tidigare sett i The Unknown, presterar bra som Fantomen. Mannen med tusen ansikten visar här ett av dem. Men det dröjer länge innan Christine avslöjar den maskerade skurken. Det är är ett melodramatiskt skådespel vi bevittnar som känns som en dussinfilm men emellanåt glänser t
ill i intressanta ögonblick. Min bekantskap med historien är främst genom Andrew Lloyd Webers musikal. Det här gav en kompletterande bild som jag är ganska nöjd med.

No comments: