Friday, June 25, 2010

Nr 213: Jurassic Park

Originaltitel: Jurassic Park (1993) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert i camera Roberto på Villa val Lemme, Italien.

Roberts betyg: 3-

Kommentar: Datormannen (SLJ) som ständigt har en cigarett i munnen - särskilt när han pratar - och röker långt in på filtret. Den första riktiga chocken när mannen på toaletten försvinner in mellan bestens käftar. Den andra riktiga chocken när Sam Neill inte bara funderar på att härma en dinosaurie med munnen och sina två händer - han gör det också. Passar fint så här i vuvuzelatider. Embryoburken som Newman från Seinfeld tappar i kombination med att Neill hittar en miniglänta med nykläckta ägg bäddar fint för både en och två uppföljare. Jeepen genom trädet som ett nutida monster som följs upp fint av det fallande skelettet i slutscenerna; båda gångerna klarar sig lillkillen undan med blotta förskräckelsen, med andan i halsen - det är nära ögat! Snyggast i filmen är nog pelaren i matsalen som får lite plats efter reklaminslaget om allehanda merchandise från filmen. Det finns väl egentligen bara en anledning att se den här filmen, och det är för effekterna - det är jättekul.

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Samma år som Spielbergs Schindler's List hade premiär kom även hans mer actionbaserade monster- och katastroffilm Jurassic Park. Här får han leka ut all sin fascination för dinosaurier och det gör han verkligen. Det sparas inte på effekterna. Spänningen byggs skickligt upp enligt klassiska filmmallar med alla de ingredienser som behövs.
Här finns den galna miljonären och nöjesentreprenören, de fascinerade forskarna, de naiva barnen och de livsfarliga urtidsdjuren. Jurassic Park är två timmars ganska spännande underhållning men inte så mycket mer. Den gör heller inte anspråk på att vara något mer och det är skönt. Jurassic Park balanserar Schindler's List på ett väldigt smart sätt och det visar att Spielberg är en jäkligt raffinerad filmskapare.

No comments: