Saturday, April 10, 2010

Nr 199: Top Gun

Originaltitel: Top Gun (1986) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Headweb av Jimmy på Regementsgatan 36 A och Robert på Vasaplatsen 7A i Göteborg.

Roberts betyg: 3

Kommentar: Så här flera veckor i efterhand är mitt starkaste minne den analys av filmen som Tarantino gjort och som finns att beskåda på Youtube. Den går ut på att alla män i filmen är bögar och att det är först när den kvinnliga Top Gun-instruktören Charlie klär sig typiskt manligt med keps och uniform som Maverick börjar smälta. Innan dess har han varit iskall i annars väldigt klassiska förförelsemiljön solnedgångsmiddag på veranda med vin.
Bögar eller inte - filmen är helt klart konsekvent proppfull av maskiner och män. Tuppfäktning i luften, revirpissande på marken. Bakom Mavericks hårda yta döljer sig den fruktansvärda hemligheten, gåtan som bara inte går att lösa: hans pappa piloten kraschade, men det var ju inte hans fel! Som sagt, en konsekvent rulle som säkert än idag väcker stridslystnaden i alfahannarna och trånaden hos honorna. Jag avslutar med cock pit.


Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Top Gun är enda lång reklamfilm för varför man ska söka till marinkårens stridsflygarutbildning. Tydligen sköt också ansökningarna i höjden efter att filmen haft premiär. Hemma i Sverige började en nördig högstadiekille bygga modellflyglplan och gick senare med i Flygvapenungdom som en konsekvens av att ha haft Tom Cruise & co på rullning. Tack och lov lämnade jag sällskapet efter endast ett möte men fortfarande imponerar filmen ganska starkt. Dramaturgiskt följer den standardformulär 1 A vilket gör den behaglig och avslappnad att titta på. Förutsägbarheten är trots allt väldigt vilsam emellanåt. Regissören Tony Scott lägger dock det mesta krutet på det manliga testosteronet och de imponerade flygscenerna medan exempelvis kärlekshistorien mellan Maverick (Tom Cruise) och Charlie (Kelly McGillis) betas av väldigt slentrianmässigt. Filmen var det stora genombrottet för Crusie och födde storstjärnor som exempelvis Val Kilmer, Meg Ryan och Cityakutens Anthony Edwards som kompletterar Cruise oerhört bra som partnern Goose. He can be my wingman anytime.

2 comments:

Göran Lindgren, Uppsala said...

Hej,
Jag söker listan med 1001 filmer i Excelformat och undrar om ni har gjort en sådan? Jag har hittat flera projekt som liknar ert men hittills inte funnit någon lista med svenska filmer inkluderade.
Vänliga hälsningar
Göran Lindgren

Jimmy said...

Tyvärr har vi inte gjort ett excelformat med alla filmer. Vi går efter 2004 års bokupplaga och så finns det en länk till alla bokens filmer under Schyssta länkar på bloggen.