Thursday, April 8, 2010

Nr 198: Heaven And Earth Magic

Originaltitel: Heaven And Earth Magic (1962) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Vasaplatsen 7A i Göteborg.

Roberts betyg: 2

Kommentar: Glasklart. En blandning av Monty Python, Linus på linjen och Benjamin Syrsa som smakat lite för mycket på glöggen. Ur kläckta ägg kommer allt utom kycklingar. Sprutor, droppar, fiskar och fjärilar. Fabriksmontage, industricollage, bandagekurage. På slutet går tankarna till ett skenande Tetris när hela skiten byggs på och faller isär. Skönt att det inte var den ursprungliga 6-timmarsversionen som var med i boken. Det absolut bästa med den här filmen är Smiths egen förklaring till vad den handlar om - kan läsas på filmlänken ovan. Smith dog på rum 328 på Chelsea Hotel i New York. Rip.

Jimmys betyg: 1+

Kommentar: En dryg timme av Harry Smiths major work, den surrealistiska avantgarde-animationen Heaven And Earth Magic, är som att befinna sig på ett hypnotisk tortyrtivoli. I Smiths abstraktionsfabrik finner vi ett viktorianskt
bildcollage med inslag av både dataspelsestetik och drogromantisering. Hela filmen för tankarna till ett avsnitt av Linus på linjen på crack. Det mest intressanta är monotonmatandet av mannen ca 50 minuter in i filmen. Där naglas jag verkligen fast, åtminstone ett ögonblink. Hela mardrömmen ackompanjeras av ett ständigt enerverande bakgrundssorl som varierar mellan diverse djurläten, folksamlingar, knarranden, vattenplask, barnskrik, klockringningar och annat smått och gott. Allt avslutas med att hela helvetet brakar lös. Typ.

No comments: