Wednesday, March 10, 2010

Nr 191: The Unknown

Originaltitel: The Unknown (1927) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Vasaplatsen 7A i Göteborg.

Roberts betyg: 4

Kommentar: Lon Chaney, Mannen med tusen ansikten, presenterar sig och jag faller direkt. Historien om den knivkastande cirkusartisten som gömmer sina armar, blir påkommen av direktören, mördar honom och blir förälskad i hans dotter är en riktigt svängig bit. Spännande, en nypa oförutsägbar och skitigt frätt i kanten. När armarna senare åker av på riktigt för att bevisa att kärleken till dottern är starkare än beröringsbehovet - och när dottern väljer den store starke mannen istället - finns alla förutsättningar för Chaney att spela ut hela registret. Scenerna med växelvis skratt och gråt är helt fantastiska. Resan mot förödelsen kan börja rulla. The unknown kom fem år innan Freaks, även det en cirkushistoria där den vackra damen väljer starke mannen framför en kroppsligt avvikande man. Jag ser mycket fram emot fler filmer med Lon Chaney, en människa att spegla sig i.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: Där ser man. Här låg en okommenterad film och väntade. Tod Browning har med The Unknown skapat ett litet mästerverk som följer liknande tema som hans senare filmer Dracula och Freaks. Det är outsiders i dess rätta bemärkelse och med en egen bakgrund som cirkusartist skapar han ett nära förhållande till de karaktärer han väljer att skildra. Förutom de intressanta karaktärerna så är The Unknown
ett spännande drama med imponerande vändningar.

1 comment:

TSorensen said...

I was also very surprised in a good way with this one. You realize when you watch it that you have never seen anything like it.
Good comparison to Freaks. Too bad Dracula could not live up to this standard.