Wednesday, March 3, 2010

Nr 189: Krigsspel

Originaltitel: The War Game (1965) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Vasaplatsen 7A i Göteborg.

Roberts betyg: 4

Kommentar: "Så här skulle det kunna se ut efter att en kärnvapenmissil hamnat fel och slagit ner i en typisk engelsk småstad". Det är utgångspunkten i denna oerhört obehagliga skildring av civil utsatthet under krig. Det är en helt igenom fiktiv historia, men berättas som om det vore en dokumentär. Och i långa perioder är jag över på andra sidan; jag tror att jag tittar på en nyhetskanal. Den skakiga kameran, timingen med explosioner och rök, matransoneringarna
, människornas sandsäcksbyggande i flykt undan ljuset, hettan, strålningen - i väldigt stor utsträckning känns det väldigt äkta. På det viset påminner The War Game om Blair witch project - samma skickliga illusionism. Det enda jag inte tycker funkar är intervjuerna med folk på gatan, de är för regisserade. När militären börjar skjuta av sjuka och sårade människor och när de närbildade gråtande barnens händer och armar hänger sönderbrända i ett kaos av smutsig förintelse känns det som att ja, just så här skulle det kunna se ut.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: Oj oj oj. Här vet man precis vad man gör. Krigsspel är en fiktiv BBC-dokumentär om hur det skulle kunna se ut efter en kärnvapenattack. Här har vi dogmateknik innan genren ens var uppfunnen. Scenerna pendlar mellan torra nyhetsinslag och informativ skolfilm, hela tiden med ett behärskat lugn vilket ger filmen dess skrämmande äkthet. Filmen fick en Oscar för, håll i er, bästa dokumentär. Värt att notera.

No comments: