Monday, August 4, 2008

Nr 51: Den Stora Tågplundringen

Originaltitel: The Great Train Robbery (1903) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Youtube hos Jimmy.

Roberts betyg: 3

Kommentar: Den andra filmen i boken, 10 minuter lång och tillverkad i början av nittonhundratalet. Det enda jag har att jämföra med i tid är Resan till månen som kom ut året innan och som är betydligt mer spännande och fantasifull än den här. Känns som den första Westernfilmen även om det tydligen inte alls är det, enligt de som vet sånt. En stumfilm med lite otaktisk musik tycker jag. Den övergripande handlingen är lätt att hänga med i, men när jag senare läste om detaljerna började jag undra hur det gick till förr. Fick filmbesökarna läsa om handlingen innan? Annars har jag svårt att förstå hur man till exempel kan klura ut att bovarna telegraferar till tåget i början, men å andra sidan kanske det var det enda man gjorde då. Innan Internet. Men visst är det lite underhållande att titta på revolverduellerna och tågslagsmålen. Just ja, dansen på saloonen är ju obetalbar. Do the doasadoas.

Jimmys betyg: 3

Kommentar: Här har vi en liten goding från början av seklet. Förra seklet alltså. Film nummer två i boken. 12 minuters stumfilmsäventyr som har allt en riktig västernfilm ska ha; maskerade skurkar, tågrån, lustig dans, hästar och en saloon. Det är bara kärlekshistorien som saknas men tack som fan för att de inte pressade in den också. Det är inte utan att man drar på smilbanden när man läser att denna film blev den mest framgångrika filmen i USA i drygt 10 år. Svårare än så här behöver det inte vara.

3 comments:

TSorensen said...

Hej Jimmy og Robert
Jeg har netop fundet jeres blog og glæder mig rigtigt meget til at læse og kommentere på jeres andmeldelser.
Jeg håber det er ok at jeg skriver mine kommentarer på dansk. Engelsk vil også være ok for mig.

"Det store togrøveri" var totalt revolutionerende da den blev udsendt. Det kan være svært at se idag, men sammenlignet med samtidige film er den meget koherent og fyldt med action. Jeg foretrækker dog også "La Voyage de la Lune".

* said...

Hej.
Det gläder oss att du läser vår blogg. Du får gärna kommentera våra inlägg, på danska eller engelska.
nu har vi haft lite jul- och nyårsledigt men snart är det dags för nästa film, nr 398 av 1001.
Gilla oss gärna på Facebook, 1001 filmer heter gruppen.

TSorensen said...

Super! Jeg vil tjekke det ud.