Sunday, July 27, 2008

Nr 49: Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben

Originaltitel: Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb (1964) IMDB Wikipedia
Filmen sågs av Jimmy i Östersund och Robert i Utvängstorp.

Roberts betyg: 4+

Kommentar: "Mein fuhrer!" Sellers är ljuvligt rolig som naziinfluerad Dr Strangelove. När han desperat försöker hålla ner sin egen hand håller till och med den ryska björnen bakom honom på att börja skratta. "Dimitri... Dimitri...Dimitri...can you turn down the music please?" Sellers som president som ringer Moskva är lika roligt det. The war room fullspäckat med lyxmat inför akuta förhandlingar. "You can´t fight in here, this is the war room!" Stridsscener utanför amerikanska basen som filmas som om det vore dokumentärfilm. Klaustrofobin inne på basen med Sellers och kroppsvätskeRipper. Guldkornen bara flödar i den här filmen och kryddar den redan väldigt intressanta historien till riktigt sköna höjder.

Jimmys betyg: 5-

Kommentar: Äntligen en helt fantastisk film som underhåller på både hög och låg nivå. Ja, alla jävla nivåer som finns egentligen. Det är en politisk fars, en magnifik satir över en krigsapparat i det kalla krigets skugga. Ploten är enkel men väldigt realistisk. Kanske är det därför filmen lyckas så bra; all fakta, alla uppgifter om hur kommandocentralen fungerar och besättningen på bombplanen arbetar är tydligen korrekta. Kubrick har bara skruvat till det lite grann. Och som han skruvar till det. Handlingen i korthet; En galen general med namnet Jack D. Ripper (bara det är ju vansinnigt roligt) som är besatt av kommunist
iska konspirationer bestämmer sig för att skicka iväg en konvoj av B-52:or med ett syfte; att bomba Sovjetunionen sönder och samman med vätebomber. Han tar även den livrädde och blyga engelska flygaren Mandrake (Peter Sellers) som gisslan. Samtidigt i Pentagon försöker presidenten (även han spelad av Sellers) desperat lösa situationen med hjälp av ytterligare en hejdlöst desperat general (George C. "Patton" Scott) och den nazisympatiserande vetenskapsmannen Dr. Strangelove (Sellers igen). På grund av radioproblem är ordern på ett av planen oåterkallelig och besättningen närmar sig sitt mål. Hela filmen utspelar sig på dessa tre platser, flygbasen, bombplanet och i Pentagon, och rymmer mängder av fantastiska dialoger och helt skruvade scener. Bland annat när den amerikanska presidenten ringer upp högsta hönset i Moskva och med en röst som när en förälder talar till ett barn förklarar att amerikansk militär har "gjort en sak som är lite dum" är suverän. En klassisk scen är också när piloten för bombplanet svingande sin cowboyhatt i bästa Texasstil rider en atombomb hela vägen ner som han skulle vara på rodeo. Hysteriskt roligt. Dr. Strangelove är en makalös film med ett bisarrt persongalleri om absurda kommunikationsproblem. Den måste ses!

2 comments:

Anonymous said...

Måste bara skriva. Håller också på att se de 1001 filmerna. De flesta av dem är väldigt tråkigt, men det är kul att se om man kommer att hitta alla. Eller? Hur många har ni sett?

viirpanna.blogspot.com

Jimmy Eriksson said...

49 stycken har vi sett. Och snart har vi bloggat om alla dem också. Vissa är svårare att hitta än andra men allt går...