Sunday, August 21, 2016

Nr 625: Skuggan Av Ett Tvivel

Originaltitel: Shadow Of A Doubt (1943) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på DVD hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 2+

Kommentar: Missade Affes cameo, men det var tydligen han som satt med hela spadersviten på hand en kvart in i filmen. Enligt obekräftade uppgifter ska detta vara Hitchcocks favoritfilm bland sina egna alster, själv tycker jag att den tillhör de svagare korten. Joseph Cotten är bra som den mordiske farbror Charlie, han känns minst sagt oberäknelig. Men riktigt spännande tycker jag aldrig det blir, alltså otäckt spännande som i exempelvis Psycho, när man helst vill dra upp fötterna i soffan. Några listiga ingredienser, men hela kakan vill inte riktigt resa sig i ugnen och bli så där fluffig och gyllenbrun.
Undrar hur de gjorde det där med kamerafilmen, att den byttes ut innan  farbror Charlie tvingade till sig den. Det förstod jag aldrig. En helt okej rulle, men jag har svårt att se att den ska vara med i boken. Affe har totalt 18 filmer med. Det är inte illa.
Till sist: detta var med största sannolikhet sista gången vi kollade på film på Regementsgatan 36A, den plats där vi sett i särklass flest filmer hittills. Mot nya tider, mot nya hem.

Jimmys betyg: 3-

Kommentar: Glada Änkan-mördaren morbror Charlie (Joseph Cotton) tar sin tillflykt till sin systers familj i Santa Rosa i Kalifornien. Den lyckligt ovetandes dottern (Teresa Wright) med samma namn som onkeln blir överförtjust men börjar snart ana oråd. Fram växer ett karaktärsdrama där den stillsamma förortsmiljön och familjelivets trygga fasad krackelerar. Det kunde ha varit riktigt smart och spännande men tyvärr spelar filmen inte ut det psykologiska register som vi vet att Hitchcock har. Manuset är bra. Helt klart värt en oscarsnominering. Cotton gör det bra. Wright gör det lite bättre. Men var är nerven, Affe?

No comments: