Saturday, June 7, 2014

Nr 495: Glödhett

Originaltitel: White Heat (1949) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på TMC/TiVO hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4

Kommentar: James Cagney känner jag igen från någonstans, men vet inte var. Han spelar här en riktig morsgrisgangster - Cody Jarrett - med sprängande huvudbesvär. Ett tågrån spårar ur, med död och ånginvadilisering som följd. För att undkomma misstankar och ett långt straff erkänner Jarrett ett mindre brott han inte begått och "kryper till burken på båg". När han sitter inne inleder hans fru - som "pyntar i skynke" en relation med Jarretts kumpan Big Ed. För att komma åt information om Jarretts kunskaper angående tågrånet placerar polisen en infiltratör i samma fängelsecell som Jarrett. Efter en lyckad rymning blir det stor eldfinal på en gascistern. "I´m on top of the world mom!" skriker Jarrett till sin vid det laget döda mor.
En mycket underhållande rulle det här. Från actionspäckat tågrån och biljakter rullar den över till en spännande fängelsehistoria för att avsluta i hämnd och skumraskaffärer. Polisens olika metoder (exempelvis A B C) för att förfölja bilar är minst sagt raffinerade. Greppet med polisinfiltratör i fängelset känns onekligen fräscht och tätt. Något att undra och förundras över är undertexterna. Hur går det egentligen till? Hur släpps vissa översättningar igenom? Det ska bli lite roligt att undersöka.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: Ja, vem får skriva undertexter egentligen? Vad krävs det för utbildning? Finns det någon som granskar? Nåja, undertexterna till Glödhett ger emellertid en extra kul krydda åt en väldigt underhållande högtempofilm. Här går det undan i svängarna. Rapp dialog, fräscha polismetoder, spännande intrig. Och den besinningslöse James Cagney är roligare än vad som antagligen är meningen. Raoul Walsh regisserar med rivigt driv och attityd. Det ska bli spännande att se vad hans ytterligare tre filmer i boken har att bjuda på.

No comments: