Sunday, June 3, 2012

Nr 362: Hemligheter & Lögner

Originaltitel: Secrets & Lies (1996) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.

Roberts betyg: 4

Kommentar: Regissören Mike Leigh uppges arbeta relativt manuslöst och plöjer väg medelst improvisationer med skådespelarna. Det låter sannolikt med tanke på särskilt två scener i Hemligheter och lögner. Den första är scenen när den bortadopterade Hortense (Marianne Jean-Baptiste) träffar sin biologiska mamma Cynthia (Brenda Blethyn) på ett café. De båda sitter och pratar och känslorna är all over the place i en sex minuter (om jag minns rätt) lång tagning. Oerhört imponerande, både dialog- och skådespelarmässigt. Den andra scenen är när hela familjen är samlad kring ett garden grill party. Från ett i princip tomt bord till att alla sitter och äter nygrillat och dricker öl och vin i en åttaminuterstagning. Strålande!
I övrigt skön frånvaro av rasdiskussion, annat än höjda ögonbryn från både mamma och familjemedlemmar innan poletten trillar ner. Det är ändå engelsk förort. Fin upplösning med hopp om fortsatt liv i barnlöshet. Blethyn äger med sitt "Tadaa".

Jimmys betyg: 4-

Kommentar: Engelsk socialrealism signerad Mike Leigh med den fantastiska Brenda Blethyn som den nervige mamman som får kontakt med sin bortadopterade dotter. Hemligheter och lögner avslöjas och ger bra smörjmedel till de knakande fogarna i den bittra förortsfamiljen. Det är lättillgängligt och optimistiskt, allvarligt och gripande.

No comments: