Sunday, April 15, 2012

Nr 351: En Filmares Vånda: Coppolas Apocalypse

Originaltitel: Hearts Of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet hos Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 4-


Kommentar: Coppola skriver om manuset på nätterna, Sheen får en hjärtinfarkt, Hopper är höghushög och Brando ska ha en miljon dollar per vecka - i förskott. Finansieringen är minst sagt ranglig, Coppola går in med miljontals dollar själv och pantsätter sitt 22-rumshus. Den fillipinska militärens helikoptrar kallas mitt under tagningar ut i strid. Crewet knarkar och skyfallen dundrar in. Det är galet, precis som Coppola ville.
En mycket underhållande skildring av inspelningen av Apocalypse Now. Bakommaterial från inspelningen varvas med nyinspelade intervjuer med regissör, skådespelare och crew. Klassiskt grepp, men väldigt osminkat i positiv bemärkelse. Jag skulle gärna sett mer av hur fotografen Storaro jobbade under dessa förutsättningar. Han glimtar bara till ibland, men med tanke på de fantastiska bilder han åstadkom vore det intressant att se samspelet mellan honom och Coppola - något som måste varit minst lika påfrestande som det mellan Coppola och skådespelarna.
Lätt en film att återvända till, precis som Apocalypse now.


Jimmys betyg: 4

Kommentar: Dokumentären om filmen vars inspelning blev en mardröm för såväl regissören, hans familj och hans team. Inspelningen av Apocalypse Now som var planerad att ta någon månad slutade i en 238 dagars lång prövotid där Francis Ford Coppola riskerade allt för produktionen. Hans fru Eleanor Coppola dokumenterade hela spektaklet i skrift, på film och genom smygbandade samtal med sin man. Resultatet, regisserat av Fax Bahr och George Hickenlooper har blivit kanske den bästa "filmen om filmen", en oerhört intressant dokumentär, med aspekter och innehåll som ibland är mer spännande än filmen själv. Det som var extrema riskfaktorer för inspelningsteamet är i den här filmen höjdpunkter som både återskapar och bibehåller den mytbildning som omsluter hela projektet, hur sanna händelserna än är; inhyrda helikoptrar som under tagningar kallas ut i strid, Martin Sheens hjärtattack, Dennis Hoopers ständiga haschrus, den nonchalante Marlon Brando som inte kunde memorera sina repliker trots en lön på 1 miljon dollar i veckan, oväder, tyfoner och Coppolas dåliga självförtroende kombinerat med hans personliga ekonomiska kris. Det kan inte bli annat än spännande.

No comments: