Sunday, June 26, 2011

Nr 306: Revansch

Originaltitel: One-Eyed Jacks (1961) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Headweb av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert i Ol´Barber House i Utvängstorp.

Roberts betyg: 4-

Kommentar: Tyvärr är den här i övrigt utomordentliga westernrullen alldeles för lång, annars hade den lätt varit uppe på en 4+. Klipp ner den en halvtimme - det är inga problem, det finns gott om både onödiga och för långa scener. Regissören Marlon Brando som också spelar huvudrollen Rio "The Kid" är som vispgrädde på en perfekt gräddad pannkaka. Han lyser och mumlar och småputar med läpparna och jag kan knappt bärga mig tills vi får rulla igång Gudfadern.
Rio blir efter ett bankrån i Mexiko blåst och övergiven av sin polare. Efter fem år i fängelse är det dags att leta upp och hämnas. Polaren har sadlat om ordentligt och är numera sheriff i kalifornska Monterey, och Rio blir förälskad i hans styvdotter Louisa. Efter diverse lögner, rävspel och ryggpiskande blir det till slut en liten show down mitt i staden, med en fontän som mellanhand. Efter en fantastisk störtdykning av Rio lyckas han skjuta sin polare sheriffen och Rio och den faktiskt gravida Louisa rider iväg ner till stranden där de tar ett sorgset farväl; Rio kommer jagas i all oändlighet, men han lovar att leta upp Louisa, "I´ll find you".
Det här är lätt en av de bästa westernfilmerna jag sett. Det är kittlande att tänka på att den spelades in samtidigt som de senaste Nyafranskavågenfilmerna vi nyss kollat på. Väldigt olika sätt att filma. Men skönt ändå att det inte är särskilt mycket pangpang. Brando får väldigt mycket bildtid och i flera sekvenser där han är så bildskön, så bildskön måste det verkligen ha varit regissören som haft sista ordet. Men hur gjorde man med hästarnas omkullspringningar på den här tiden? Man har ju hört om snubbeltråd. Och vilket underbart stunt från regnrännan ner på ryttaren och sen iväg på hästen. Allt i samma klipp! Och Mona Lisa i baren, vad i hela fridens namn hänger hon där för?
Revansch var ursprungligen tänkt att regisseras av Stanley Kubrick men Brando tog alltså över det jobbet till sist, och detta var den enda film han regisserade själv. Originaltiteln One-Eyed Jacks inspirerade David Lynch till bordellnamnet i Twin Peaks. Damn good serie.

Jimmys betyg: 4-

Kommentar: Brando regisserar sig själv i en klassisk västern med de rätta ingredienserna. Det råder ingen tvekan om att han gärna vill synas och med det utseendet är det väl ingen som kan klaga. Hans hjältekaraktär är Rio, en bankrånare som blir blåst av polaren Dad (Karl Malden) och får fem år i mexikanskt  fängelse att fundera över sin hämnd. Flykten tar honom och hans nya kumpaner till Kaliforniska Monterey där han hittar Dad som bytt sida, hans fru och styvdotter Louisa (Pina Pellicer) som kärar ner sig i Rio och blir på smällen. Hur det gick till förstår jag inte men jag tror det kan ha hänt på stranden. Det blir lite duellerande och hjälten rider iväg mot nya äventyr. Det finns egentligen inte mycket mer att önska av en film i den här genren. Det hade dock varit kul att få se Kubricks version men det kommer ju aldrig att hända eftersom han aldrig regisserade den.

No comments: