Saturday, January 10, 2009

Nr 77: Terminator 2 - Domedagen

Originaltitel: Terminator 2: Judgement Day (1991) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på TV4 av Jimmy på Regementsgatan 36 A i Östersund och Robert på Masthuggsliden 14 i Göteborg.

Roberts betyg: 3+

Kommentar: En riktig långtradare. Till en början känns den fortfarande fräsch, tempofylld, nästan charmig. De första jakterna och söndertrasande skjutningarna går att mysle åt. Förresten, hur många djävla växlar har John på sin mc i flodrännescenerna? Effekterna var minst sagt i ropet då det begav sig, och silverflytaren fascinerar ännu. Men nånstans efter tredje reklampausen börjar det sega till sig, känns så långt kvar till tummen upp i eldhavet. Och det blir en transportsträcka med jag vet inte hur många försök att med pumphagel oskadliggöra en ooskadliggörbar maskin från framtiden (andra filmen på rad med tidsresa). Dock är det stundtals en fartfylld transportsträcka, en orgie i metallstånk och krutstön, fälgskär och bilkross. Hasta la action, baby. Två noter om ljudeffekter; 1) För åtminstone sex år sedan visade Sven E Carlsson hur det låter av skor mot golv när Sarah springer barfota genom psykkorridorerna. Kul. 2) Nyligen såg jag en dokumentär om han som gjort musiken till filmen, och han berättade om hur han skapat det dova, mullrande industriljud som återkommer i så gott som alla scener där den onde Terminatorn är med. Tyvärr minns jag inte vad han sa, men det var nåt orginellt i alla fall. Får leta efter det. Slutsumma; effekterna tar helt klart förstapriset, och ett helt annat pris tar slutkommentaren om att om en Terminator kan uppskatta mänskligt värde kanske vi också kan det. Så djävla dåligt, men det påverkar inte betyget, eftersom filmen i mina ögon redan är slut när tummen glider under ytan och Arnold slocknar - för den här gången.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Det förhållandevis höga betyget grundar sig enbart på underhållningsfaktorn och möjligen specialeffekterna som när filmen gjordes antagligen var otroligt spektakulära. Det är mycket i filmen som är konstigt. Varför går inte T-1000:s kläder sönder när han blir skjuten? Att han själv är tillverkad i flytande metall förstår jag men kläderna snodde han ju från en snut han dödade i början. Konstigt. Varför skickas inte T-1000 tillbaka ännu längre i tiden för att exempelvis döda morsan så att grabben aldrig blir född och därmed inte kan leda det framtida upproret? Borde inte det ha varit enklare. Konstigt. Bortsett från dessa och andra detaljer som tvingar in filmen i en logisk återvändsgränd så är det en kul och fascinerande film som egentligen aldrig blir tråkig. Det karakteristiska soundtrack som inleder och återkommer genom hela filmen får topppbetyg. James Cameron, som både gjort Terminator 1 och Aliens, gjorde några år senare en mastodontsnyftare om ett sjunkande skepp.

1 comment:

Anonymous said...

skulle tro att kläderna också är flytande metall - vill minnas att det finns en scen där t1000 kommer gående ur eld, och tar form, med kläder och allt. fast det var iofs ganska länge sedan jag såg filmen...