Thursday, June 18, 2009

Nr 123: Gökboet

Originaltitel: One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på internet av Jimmy på Genvägen 56 A i Östersund och Robert på Skovveien 49 i Oslo.

Roberts betyg: 4+

Kommentar: Miss Ratched med glasblicken vs McMurphy med sina vidöppet glödande ögon. Medicinering till musik, gruppterapi på tomgång, frivilligt inlåst dagdriveri. Destillerade karaktärer; "hit me" De Vito, silent Chief, dark eyed man, stamBilly, Ratched som är övertygad att hon hjälper - att jämföra med Bush, eller Usama för den delen. Till slut elektricitet och äntligen apati; hanterligt. Slutdelen en fantastisk höghastighetsfärd genom förlösande desperation; självmord, mordförsök, mord (nådatryck), flykt - och Chiefs tunglätta barfotafärd över gryningsängarna.
Det som håller mig från en femma är fisketuren. Trycket som långsamskickligt byggts upp innanför gallren ventileras alltför kraftigt genom friluftsdagen. För mig hade det räckt med en kapad buss som jagats omkring på området av de afrikanska långdistansvårdarna. Kanske en krasch in i korgen på basketplanen. Chiefs utrymning på slutet hade då blivit ännu kraftfullare. Nu är den bara fantastisk.

Jimmys betyg: 4+

Kommentar: Milos Forman plockar fram det bästa av sina skådespelare och den här filmen har ett helt galleri av minnesvärda och karaktärer. Bland annat gör Louise Fletcher ett enastående porträtt av den iskalla syster Ratched. Det filmen inte lyckas med till skillnad från boken är att berätta patienternas historia, och då särskilt berättelsen om Bromden (Will Sampson), den gigantiske indianen som hittar en vän i McMurphy (Jack Nicholson). Tyvärr blir filmen endast är skärsnitt av en avdelning på ett mentalsjukhus där man aldrig riktigt förstår varför karaktärerna agerar som de gör. Dock är det ingenting som nämnvärt försämrar filmen. Fortfarande finns en rad minnesvärda scener och handlingen, som drivs på av Nicholsons envisa och rebelliska rollfigur, vilar aldrig utan befinner sig i ständig rörelse. Kuriosa: Kirk Douglas ville göra Gökboet i flera år men när det kom till kritan hade han blivit för gammal för huvudrollen. Han ägde dock rättigheterna så sonen Michael Douglas äran att producera filmen. Filmens stora gåta: Varför är all personal på avdelning utom syster Ratched mörkhyade? Finns det nån tanke med det?

No comments: